Share |

Aero oslaví pětaosmdesáté narozeniny Jean-Paula Belmonda

foto: Tomski&Polanski

Od pondělí 9. do středy 11. dubna 2018 na diváky pražského kina Aero čeká celkem šest filmů s Jean-Paulem Belmondem, které nabídnou průřez bohatou kariérou této ikony francouzské kinematografie.
 
Bébel. Devátého dubna tu s námi bude pětaosmdesát let. Chlap, jehož neuvěřitelné charisma země galského kohouta exportuje na všechny světové strany už více než půl století. Muž, jehož podobizna za minulého režimu zdobila nejeden pokojíček. Herec, na kterého se stály fronty. Bob Saint-Clare. Na jeho cynické policajty, nezdolné sukničkáře, neurotické pisálky, unavené kaskadéry a sympatické zločince nikdy nezapomeneme. Bude nám ctí mu alespoň tímhle způsobem pogratulovat k jeho narozeninám,“ říká ředitelka kina Aero Zuzana Kameníková, která stojí za dramaturgií přehlídky.
 
Aero promítne celkem šest významných titulů z Belmondovy filmografie. Diváci se mohou těšit na komedii o potížích odvážného kaskadéra s tíživou finanční situací nazvanou Zvíře, legendární a nestárnoucí debut klasika francouzské nové vlny Jean-Luca Godarda U konce s dechem nebo další propojení této dvojice v podobě existenciálního Bláznivého Petříčka. Čeká na ně i příběh pomstychtivého francouzského tajného agenta v podobě snímku Profesionál s legendárním hudebním motivem skladatele Ennia Morriconeho a Belmondo tak, jak jej diváci mají nejraději v podobě tvrdého, neústupného a trochu samotářského muže ve snímku Policajt nebo rošťák. Dojde i na v tuzemsku bezmezně milovaný příběh nejschopnějšího agenta na světě Boba Saint-Clara v Muži z Acapulca.
 
Jean-Paul Belmondo je u nás neodmyslitelně spjat s dabingem. V Aeru se dabovaným filmům programově vyhýbáme, ale tentokrát jsme udělali výjimku. Cítili jsme, že tohle je něco výjimečného. Hned čtyři snímky, včetně legendárního Muže z Acapulca, tak naši diváci uvidí v českém znění,“ dodává Kameníková.
 
Kompletní program přehlídky najdete zde
 
Autory vizuálu přehlídky jsou ilustrátoři Tomski&Polanski. Hlavním partnerem přehlídky je nakladatelství Práh, které v loňském roce vydalo dvě knihy o Belmondově životě. Obrazovou publikaci Belmondo o Belmondovi, kde práva na jednotlivé snímky vlastní pětačtyřicet agentur, a životopis Mých tisíc životů.
 
Jean-Paul Belmondo (* 9. 4. 1933) se v hraném filmu před kamerou naposledy objevil v roce 2008 ve snímku Muž a jeho pes. Sedm let po mozkové příhodě, která stojí za jeho částečným ochrnutím. Za svou kariéru ztvárnil přes osmdesát rolí. Zlomový pro něj byl právě Godardův snímek U konce s dechem, který z něj udělal kinematografickou ikonu. Herec je celý život známý také tím, že se v akčních scénách nenechával zastupovat kaskadéry.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.