Share |

AKTUALIZOVÁNO: Proč a jak Adobe "rozdává" Photoshop, Illustrator a InDesign zdarma?

Starší verze programů firmy Adobe jsou  ke stažení bezplatně. Jak to?
7. ledna oběhla svět překvapivá zpráva, že Adobe rozdává starší verze svého softwaru zadarmo. Server firmy byl přetížený, ale přesto se s trochou trpělivosti daly programy opatřit. Zvláštní ale bylo že firma nevydala žádné tiskové prohlášení a ani na hlavní stránce webu o akci nic nebylo. Jak a proč? Napsali jsme přímo do Adobe a za několik obdrželi i odpověď (což budí respekt jistě měli podobných dotazů hromady). Jednalo se především o podporu stávajících zákazníků kvůli technické chybě, nikoli záměrné rozdávání softwaru.
Plné znění odpovědi: "13. prosince Adobe kvůli technické závadě znepřístupnilo aktivační server pro produkty CS 2 a Acrobat 7. Tyto produky byly vydány před více než sedmi lety a na mnoha moderních operačních systémech nefungují. Ale abychom si byli jisit, že zákaznící, kteří si tyto staré verze chtějí aktivovat, mohou svůj software i nadále používat, vydali jsme přímo těmto zákazníkům sériová čísla. I když to může být interpretováno jako rozdávání softwaru, udělali jsme to, abychom pomohli našim zákazníkům."

Co tato šalamounská odpověď znamená? Pokud jste zákazník firmy (prakticky vzato i "zákazník", který si udělal u Adobe účet, ale nic si nekoupil), je tu možnost, že jste si legálně zakoupili starší software. Aktivační servery pro něj ale už neběží (proč po výpadku nešly zapnout znovu nebo proč se to firma rozhodla neudělat, netušíme). Firma si chce ale být jista, že případně tyto programy můžete využívat, a tak vám coby zákazníkovi umožňuje vygenerovat si sériové číslo. Nejedná se o záměrné rozdávání programů. Firma upozorňuje, že mnoho programů na svém počítači nerozběhnete, pokud je novější. Jak s touto informací kdo naloží, Adobe zřejmě řešit nehodlá. Když si produkt zdarma stáhnete, nic trestného to zjevně nebude, ale zrovna etické to tedy není.

 

Rozhodli jsme se ponechat původní článek včetně odkazu na stažení na našich stránkách, beztak se dají dohledat v historii a odkaz na downloadovací stranu koluje už celým internetem. Co s tím uděláte, je na vašem rozhodnutí.

 
Původní článek a link ke stažení následuje.
 
Adobe se odhodlalo k nečekanému kroku a dalo na své stránky zdarma Photoshop, Illustrator, InDesign, Acrobat, Audition a řadu dalších programů. V čem je háček? Pouze v tom, že se jedná o starší verze, nikoli ty nejaktuálnější.
Pro velkou řadu grafických prací jsou ovšem i starší podoby programů dostačující až až. Pokud si chcete některý opatřit, můžete stahovat na této stránce. (Zkusili jsme to a funguje to! Jsou tu verze pro Win i Mac. Je možno také stáhnout si všechny programy coby balík CS2 najednou. AKTUALIZOVÁNO: Chvíli poté byla stránka dočasně nedostupná, asi přetížená velkým zájmem - nevzdávejte to:) Je potřeba registrace zdarma (pokud máte AdobeID, pouze se přihlásíte do svého účtu) - a trocha trpělivosti. Je možné, že pokud máte nejnovější vytuněný počítač, může mít problémy s kompatibilitou (typicky nové Macy versus Photoshop z r. 2005) s některými z programů, ale stáhnout a vyzkoušet to vyžaduje jen trochu času.

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.