Share |

Výtvarnice Adéla Taş jako "žena na cestách"

foto Adéla Taş

Adélu Taş možná znáte z televizního pořadu, možná jste jí potkali na cestách. Nám se představila takto: 
Ptáte se, kdo jsem? Snad nejsnazší odpovědí by bylo,že ani sama nevím. Jsem žena, jsem dítě, jsem extrovertní blázen závislý na neustálém shonu, akci, extrémech a práci. Jsem depresivní i přez to,že působím tolik usměvavě a praštěně. Ale co vím stoprocentně je, že jsem umělec a cestovatel celou duší i srdcem.

Obě tyto věci se odráží v celém mém dosavadním životě. Po mých studijních letech,kdy jsem se úspěšně stala kamenosochařkou a nastoupila slušnou dráhu studia pedagogiky-samozřejmě uměleckého směru- mne tak nějak všechno začlo ubíjet. Stereotypní život s přítelem,následný rozchod, nuda ve škole, a nakonec smrt mého milovaného táty mne donutily sbalit kufry a odfrčet raketovým tryskem z Čech. Nejdříve to byl Egypt-chtěla jsem se zdokonalit v břišních tancích a skončilo to těžkou otravou jídlem,několikadenním bezvědomí a přežití vlastní smrti v horečkách 42,5.Dále jsem pokračovala do Milána-Itálie.Místní krize čerstvým příchodem Eura a zákazem kouření mne donutila po několika měsících koupit lístek na autobus a vypravit se za známým do Stuttgartu-Německo. Tam jsem se nakonec usídlila na 3 roky a také potkala svého tureckého manžela. Po třech letech jsem pokračovala na Mallorcu,vdala se a vydělávala si již pouze malbou a prodejem obrazů. Byla to má zlatá éra.
Bohužel z důvodu hektického rozchodu s manželem jsem se po třech letech vrátila zpět domů do Čech a to velice ráda.Samozřejmě mezitím jsem poznávala krásy jiných exotických i evropských zemí- Thajsko, Bali, Turecko, Izrael…..

Tady jsem pořádala výstavy, malovala, založila charitativní skupinu Peaceworkers.cz ( psychologická pomoc dětem, kulturní programy dětským domovům), pracovala příležitostně jako servírka,opět chvíli studovala , až jsem nakonec od Real TV dostala nabídku moderovat pořad Ženy na cestách. Myslela jsem,že si ze mne dělají srandu.Proč já? ,říkala jsem si,ale okamžitě jsem po vyřčení plánu souhlasila. Kdo by nesouhlasil? Poznat 8 zemí za 4 měsíce? A v tom zahrnuta Kenya,po které jsem už tak dlouho toužila-to byl můj sen. Dále Mallorca,Turecko,Řecko,Egypt,Dubai,Kenya,Zanzibar,Kapverdy.

V září 2011 se to rozjelo.Musím říct,že takovou srandu jako při tomto natáčení jsem snad nezažila.Báječný tým, vtipná Zlatka dennodenní zážitky beroucí dech…nádhera. A samozřejmě má zlatá Afrika-ráj na zemi a peklo zároveň.Ráj přírodou,lidmi,atmosférou,zvířaty,deštnými pralesy…peklo zoufalství z nedostatku jídla a vody- při návštěvě Kapverdských ostrovů mne chudoba místního slamu(chudinské čtvrti) tak zasáhla,že jsme se s týmem domluvili a uspořádali sbírku. Věci za týden posíláme letadlem Exim Tours,který nám dopravu sponzoruje zcela zdarma.Jedná se o školní potřeby,deky,boty,oblečení,hygienické potřeby…vše co si nemohou dovolit nebo je na ostrově nedostatkovým zbožím. Jistě to nebude sbírka poslední. Ženy na cestách běží každou neděli na Prima Family od 18h.
Teď v lednu jsme dotočili poslední díl v Egyptě. Ale není to zdaleka konec.
Na seriál navazuje má výstava portrétů –Ženy na cestách. Budou to portréty lidí,které jsem letem světem potkala. Je krásné vidět je pohromadě,jak neskutečně rozdílní jsou lidé na světě. Snažila jsem se zachytit i atmosféru země. Zoufalý řek,zamyšlený Ománec, veselá černoška….Vernisáž se bude konat 3.3.2012 v Carpe Diem v Praze na Vinohradech od 19h a výstava potrvá měsíc. Bude tam vystupovat úžasná šansoniérka Eva Melicharová, zúčastní se i pár mých přátel jako např. Jarek Šimek, Richard Sacher….a samozřejmě celý televizní tým a Zlatka Polachová,má kolegyně z televize..Bude to prostě dotočná – takže řádná oslava.Vernisáž je volně přístupná každému.

A co nyní? Nyní chystám se svým šéfem ojedinělý projekt Galerie/restaurace/kulturního centra u nás v Plzni. Nyní objekt budujeme. Bude se jmenovat Artamo-mistr umění,láska umění. Naším cílem je vytvořit centrum k setkávání umělců,herců a muzikantů s lidmi, dodat plzeňské gastronomii evropskou kvalitu a otevřít kulturní svět i pro neznalé a to velmi originálním způsobem. K projektu je přidružena také online prodejní galerie s uměním. Já pevně doufám ,že již koncem léta bude Artamo slavnostně otevřeno a budu se tam osobně potkávat s lidmi. Samozřejmě budu manažerem celého projektu a budu se starat o blaho hostů i umělců.

www.adela-tas-art.com


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.