Share |

7 tipů pro malé kuchyně

foto Gorenje

 
Mnozí považují vaření v malé kuchyni za obtíž, při správném uspořádání prostoru a dodržování několika pravidel může být i malá kuchyň příjemná a praktická. V tomto článku vám představíme několik vychytávek a tipů, díky kterým z komůrky na vaření uděláte dokonalé kuchyňské království.
 

  1. Rozložení pracovních zón je základ

Představte si postup budoucího vaření. Nejprve budete potřebovat suroviny uložené v lednici, poté odkládací plochu, na kterou si potraviny vyskládáte. Místo na následné omytí surovin také nesmí být vzdálené, každý krok se totiž v kuchyni počítá. V malých kuchyní nebývá problémem přílišná vzdálenost jednotlivých zón, spíš je třeba přemýšlet nad návazností všech procesů a využít prostor efektivně. Jak přesně zóny rozdělit, do jaké výšky, apod. se dočtete v  článku: Jak naplánovat dokonalou kuchyň.
 
TIP: Řiďte se pravidlem, podle kterého by pracovní zóna sloužící pro přípravu a krájení potravin měla být široká minimálně 60 cm.
2.Využijte prostor u okna
Umístění okna často limituje některé možnosti rozložení kuchyně. Pod okno většinou nelze umístit dřez kvůli baterii, která by mohla bránit otevření okna. Také varná plocha pod oknem není vhodná, jelikož by mohlo docházet k častému znečištění okenní tabule a zároveň se připravujete o možnost umístit nad varnou plochu digestoř. Nejvhodnějším řešením je pod okno umístit pracovní plochu, která se tak stane dobře osvětleným místem pro práci a navíc získáte pěkný výhled do okolí domu.
 
TIP: I pokud vaše okno bude umístěno nad dřezem, můžete využít prostor praktickou poličkou, na kterou si můžete dát třeba bylinky v květináči.
 
Přečtěte si také: Jak předejít rosení v kuchyni a koupelně
3. Zvolte správné barvy
Do malých prostor jsou vhodné světlé odstíny. Oblíbené jsou především bílé, béžové a světle růžové odstíny: v katalozích výrobců hledejte odstíny magnolie, silk anebo moonlight grey. Vhodná je samozřejmě také čistě bílá, a to v lesklém i matném provedení. Světlým odstínem se opticky zvětší celý prostor kuchyně či kuchyňského koutku.
 
TIP: Doplňte světlé odstíny jednou výraznou barvou, které nenápadné kuchyni dodá šmrnc.
 
4. Kam se spotřebiči
Kvůli celkovému vzhledu je v malé kuchyni vždy lepší volit vestavnou chladničku i myčku, kuchyně pak vypadá kompaktněji. Pro některé malé kuchyně či tzv. singles kuchyně je vhodné volit kombinované výrobky 2v1 – ideální je kombinace vestavné trouby a mikrovlnné trouby. Je také možné zvolit úzkou varnou desku – například varná deska o šířce 30 cm má pouze 2 plotýnky a zabere mnohem méně místa než varná deska se 4 plotýnkami. 
 
TIP: Je prostor pro vaši kuchyni opravdu miniaturní? Pak vás možná zaujmou tzv. mini kuchyně, které na minimálním prostoru kombinují všechny potřebné spotřebiče.
5. Jak zvětšit pracovní plochu
Představte si, že máte velmi malou či žádnou pracovní plochu, na které můžete v kuchyni krájet potraviny. Většinou to řešíte tak, že si vše nakrájíte v jídelně u stolu a pak přenesete zpět do kuchyně. Pracné? Věříme, že ano. Existuje ovšem řešení, ve formě prkénka s otvorem na mísu. 
 
TIP: Prkénko s otvorem si můžete koupit třeba na internetovém obchodě Amazon za cenu v přepočtu cca 880 Kč
6. Využití stěn
V malé kuchyni je třeba využít každé volné místo. Snažte se využít veškerá volná místa vhodná pro skladování. K tomu je možné využít různé úložné systémy či skryté zásuvky. Do rohů je možné zasadit rohové skladovací systémy, jako je například le-mans, magic corner nebo zamačkávací rohové carousely.
 
TIP: Vnitřní stěny dvířek snadno využijete na skladování poklic.
7. Buďte kreativní!
Ať už jste dostatečně zruční a kreativní na to, abyste si doplňky do kuchyně vyráběli sami, nebo naopak raději vyhledáte pomoc profesionála, je dobré nebát se originálních řešení a hledat inspiraci, kde se dá. Projděte si naše tipy na zajímavé odkazy, kde najdete spoustu zajímavých tipů do malých kuchyní.
 
Miloslav Hamsa
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.