Share |

7. ROČNÍK FESTIVALU SEVERSKÁ FILMOVÁ ZIMA ZAHÁJÍ NORSKÝ REŽISÉR JAN VARDØEN

foto: pořadatel akce

Pořádný mráz zavítá začátkem února do 13 českých a moravských kin. Severský filmový klub již posedmé pořádá tradiční přehlídku kinematografie skandinávských zemí s příznačným názvem Severská filmová zima. Drsný humor, syrová dramata a atmosférické detektivní příběhy dokreslí překrásná skandinávská příroda. V české premiéře bude uvedeno 11 filmů z produkce severských a pobaltských států a na přání diváků i vybrané úspěšné tituly z minulých let. Sedmý ročník festivalu příznivcům stříbrného plátna nabídne 26 snímků ze 7 severských zemí – 8 norských, 8 švédských, 4 finské, 2 dánské, 2 islandské, 1 litevský a 1 estonský. /WEB/
 

Slavnostní zahájení Severské filmové zimy proběhne za účasti sympatického norského režiséra, spisovatele, hudebníka a majitele restaurace Jana Vardøena. Na festivalu uvedeme jeho tři úspěšné celovečerní snímky. Prvním z nich je House of Norway, který nabízíme v exkluzivní evropské předpremiéře. Snímek reaguje na aktuální téma migrace a s humorným nadhledem poukazuje na to, jak nás mohou vnímat lidé z odlišného kulturního prostředí. Komediální drama Høst: Autumn Fall, sleduje bouřlivý vztah inspicientky Národního divadla s populárním hercem a zkoumá téma lásky ve všech jejích podobách. Snímek Heart of Lightness odkazuje na divadelní hru Henrika Ibsena Paní z moře. Ve filmu nechybí vtipné historky z natáčení, roli flegmatického režiséra svěřil Jan Vardøen sobě samému.
 
Novinkou z dánské dílny je film Natashy Arthy Comeback, komedie o tom, že všichni potřebují druhé šance. Finská tvorba v dramatu Off the Map sleduje ženu, která zjistí, že její manžel vede dvojí život. Najde balík peněz a rozhodne se od všeho utéct. Finsko – litevský snímek 2 Nights Till Morning vypráví příběh finského DJ a francouzské architektky, kteří stráví kvůli sopečnému oblaku dvě společné noci v litevském Vilniusu. Dostatek severského humoru zajistí švédská komedie Greetings from North o Nadje, která má z důvodu změny pravidel pro adopce týden na to, aby si našla partnera a vdala se. Za zmínku stojí filmové počiny talentovaného švédského režiséra Andrease Öhmana. Hořkosladká komedie Simple Simon divákům přibližuje život chlapce s Aspergerovým syndromem. Snímek byl nominován na cenu Guldbaggen 2011 v kategoriích nejlepší film, scénář, herec a herečka ve vedlejší roli. V romantickém dramatu Eternal Sunshine, o změně zamilovaného dobrodružství v nebezpečnou hru, oslňují hereckými výkony Madeleine Martin a Filip Berg.
 
Na festival tradičně přinášíme snímky, na jejichž vzniku se podíleli oblíbení severští spisovatelé. Knižní předloha Ingvara Ambjørnsena, známého českým čtenářům především díky trilogii o Ellingovi, inspirovala tvůrce ke vzniku nervy drásajícího thrilleru Revenge. Film o promyšlené odplatě za nezapomenutelné dávné křivdy ukazuje, jak chování hlavní hrdinky ovlivňuje krom objektu její pomsty i životy dalších lidí. Gunnhild Øyehaug, autorka knižní předlohy k filmu Women in Oversized Man´s Shirts, byla za svou knihu oceněna Nynorsk litteraturpris a zároveň získala nominaci na norskou filmovou cenu Amanda za nejlepší scénář. V dramatické komedii hledají svou identitu a štěstí tři rozdílné ženy. Finské drama Love and Fury mapuje bouřlivý milostný vztah dvou spisovatelů. Když se poznali, on byl slavný, ona se snažila prorazit. Později se karty obrátily. Film byl natočen podle úspěšného románu Anji Snellmanové a autorka přiznává autobiografické motivy.
 
 
Dokument Nice People popisuje příběh prvního somálského bandy týmu. Mladí hráči nikdy v životě nestáli na bruslích, účast na blížícím se Mistrovství světa se zdá jako šílený nápad, ale trenéři týmu to vidí jinak. Mapuje dobu před jejich prvním šampionátem a během něj.
 
Tajným tipem organizátorů festivalu je estonské válečné drama 1944. Roku 1939 podepisuje Sovětský svaz s Německem pakt Ribbentrop – Molotov. O týden později začíná 2. světová válka. V roce 1940 Sovětský svaz obsadí Estonsko a 55 000 Estonců je nuceno vstoupit do Rudé armády. O rok později je Estonsko okupováno Německem a 72 000 Estonců je odvedeno do německých ozbrojených složek. V září 1944 na estonské hranice opět přichází Rudá armáda. Zbytky estonských ozbrojených skupin kladou odpor Sovětům až do 50. let. Do té doby probíhají vraždy, politické procesy, teror a především deportace do gulagů na Sibiř.
 
Na žádost diváků festival znovu přináší švédskou absurdní drama komedii Stockholm Stories
o zkřížení osudů pěti lidí, jejichž životy změní náhlý výpadek proudu. V dramatu The Crown Jewels září Alicia Vikander v roli vyslýchané mladé ženy, obviněné z pokusu o vraždu. Norská originální teenage romantická komedie Kiss Me You Fucking Moron slibuje inteligentní humor, melancholickou atmosféru i krásu severské přírody.
 
Festival se dlouhodobě snaží vyjít vstříc i divákům se sluchovým postižením. Všechny filmy jsou opatřeny barevně upravenými titulky. Každá důležitá postava má svou barvu titulků. Nechybí ani informace o hlucích a všech dějích, které jsou mimo záběr nebo nejsou neslyšícímu divákovi dostupné a přitom jsou nezbytné pro pochopení příběhu. Podle ohlasů barevné titulky vítají i slyšící diváci, kterým usnadňují orientaci ve složitějších dialozích. Organizátoři nezapomínají ani na cizince – při promítání v Praze, Brně a Ostravě budou filmy navíc opatřeny titulky anglickými.
 
Festival pořádá Severský filmový klub za finanční podpory společnosti Volvo Car Czech Republic s.r.o., Ministerstva kultury ČR, Magistrátu města Brna a ambasád severských států.
 
PRAHA, KINO LUCERNA, 9. – 15. 2. 2017
BRNO, SÁL BŘETISLAVA BAKALY, 14. – 23. 2. 2017
HODONÍN, KINO SVĚT, 14. 2. – 1. 3. 2017
HOSTIVICE, SOKOLOVNA, 3. – 4. 3. 2017
HRADEC KRÁLOVÉ, BIO CENTRAL, 8. – 10. 2. 2017
JABLONEC NAD NISOU, KINO JUNIOR, 9. 2. – 9. 3. 2017
JESENÍK, ENNEA CAFFÉ, 9. 2. – 23. 2. 2017
LIBEREC, KINO VARŠAVA, 16. – 18. 2. 2017
OSTRAVA, MINIKINO, 10. – 14. 2. 2017
TŘEBUŠÍN, KINO KALICH, 24. – 25. 2. 2017
ÚSTÍ NAD ORLICÍ, MALÁ SCÉNA, 11. 2 – 12. 2. 2017
VESELÍ NAD MORAVOU, KINO MORAVA, 11. – 12. 3. 2017
ZLÍN, GOLDEN APPLE CINEMA, 23. 2– 1. 3. 2017

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.