Share |

50. ROČNÍK MFF KARLOVY VARY MÁ OBRYSY

Od 3. do 11. července 2015 proběhne 50. MFF Karlovy Vary. 
Tradice festivalu sahá až do roku 1946, kdy se v Karlových Varech a Mariánských lázních konal první, nesoutěžní ročník filmové přehlídky. Novodobá historie se pak začala psát s příchodem organizačního týmu, sdruženého kolem prezidenta MFF Karlovy Vary Jiřího Bartošky a umělecké ředitelky Evy Zaoralové. Více než dvě desetiletí úspěšného rozvoje festivalu prokázala, že pochybnosti o smyslu setrvání festivalu v Karlových Varech nebyly namístě. Karlovarský festival si mezi elitou mezinárodních filmových přehlídek nejvyšší kategorie dokázal najít své místo a především svůj charakter. Festival je vyhlášený neopakovatelnou atmosférou, vstřícností k filmovým fanouškům a otevřeným prostředím, v němž se může v jednom sále potkat filmová hvězda s běžným divákem.
Právě proto bylo zahájení 50. ročníku MFF Karlovy Vary pojato jako oslava filmu a filmových diváků, kteří dvaadvacet let na festival přijíždějí a dělají ho mimořádným.
Slavnostní zahájení MFF Karlovy Vary 3. července 2015 proběhne ve specifickém režimu. Po zahajovacím ceremoniálu a uvedení zahajovacího filmu proběhne následně velká festivalová party v okolí hotelu Thermal a v ulicích města. Účastníkem této slavnosti se může stát každý návštěvník, host, divák. Akce filmové noci jsou organizovány ve spolupráci s partnery MFF KV.
Jednoduchým symbolem – papírovým motýlkem anebo červeným líčením – se z každého, kdo se bude chtít oslav zúčastnit, stane VIP host. V Karlových Varech totiž může být hvězdou každý!
Koncert skupiny Lucie
Po skončení zahajovacího filmu jsou všichni návštěvníci zváni na speciální megakoncert před hotelem Thermal, na němž vystoupí ještě jednou a zcela mimořádně jako dárek jubilujícímu festivalu legendární česká rocková kapela LUCIE. Tento koncert je pořádán ve spolupráci s generálním partnerem, skupinou ČEZ, jako varianta tradičního Energy Festu. Součástí tohoto zahajovacího programu bude zároveň audiovizuální show známého performera Vladimíra 518.
 
 
SPAM: KV 50
„Audiovizuální představení skupiny SPAM s názvem KV 50 je postavené na volné umělecké recyklaci padesátileté historie filmového festivalu v Karlových Varech. Dlouhodobými členy tohoto seskupení jsou Vladimir 518, Ondřej Anděra ze skupiny WWW a David Vrbík. Jejich hlavním výrazovým prostředkem je originální způsob synchronizace video obrazu, zvuku a laserové grafiky,“ charakterizuje Vladimír 518 tento projekt.
Filmová lázeň na Mlýnské kolonádě
V koprodukci hlavního partnera MFF KV – společnosti RWE a hlavního mediálního partnera České televize a v produkci společnosti Evolution Films vznikl celovečerní dokumentární film Filmová lázeň, režiséra Miroslava Janka, který mapuje uplynulé ročníky karlovarského festivalu.
Publikum bude moci zhlédnout dokument 3.7. na speciální noční projekci pod širým nebem na Mlýnské kolonádě.
„RWE přispěje do programu letošního slavnostního zahájení uvedením dokumentárního snímku Filmová lázeň. Námi koprodukovaný film mapuje bohatou historii karlovarského festivalu a premiérově jej uvedeme v pátek 3. července od půl dvanácté večer v prostoru u Mlýnské kolonády. Připravena je suchá i mokrá varianta, promítání se tedy uskuteční za každého počasí. Všechny srdečně zveme,“ říká Martin Chalupský, ředitel komunikace skupiny RWE v ČR.
Česká televize zprostředkuje slavnostní zahájení
Česká televize, která je hlavním mediální partnerem MFF KV bude vysílat přímý přenos ze slavnostního zahájení 50. ročníku MFF KV a v průběhu večerního a nočního vysílání pak zpravodajské vstupy z dění zahajovací festivalové noci.
„V loňském roce se Česká televize podílela na vzniku devatenácti dokumentů a šestnácti hraných filmů. Letos nás čeká čtyřicet premiér. Ta čísla už sama o sobě vypovídají o tom, že český film, jeho tvůrci, představitelé i další filmoví profesionálové jsou pro nás důležitým partnerem. Díky zkušenému týmu Filmového centra České televize se nám navíc daří nalézat projekty, které pak oslovují odbornou veřejnost i filmové fanoušky, jakkoli to není snadné. Za dobu existence Centra, za dva a půl roku, nám totiž dorazilo čtyři sta třicet projektů. Není možné podpořit všechny, ale věřím, že ty nejkvalitnější u nás zůstávají,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.
 
 
 
Další novinky k 50. ročníku MFF KV
Příběh festivalu
 
Při příležitosti MFF KV vznikl nejen dokument Filmová lázeň, ale vychází rovněž publikace Příběh festivalu mapující jednotlivá období existence festivalu. Autorkou je dlouholetá umělecká ředitelka MFF KV a dnes jeho umělecká poradkyně Eva Zaoralová. Řadu let před tím, než se stala šéfkou programu, navštěvovala festival jako novinářka a její bohaté zkušenosti s prestižními zahraničními přehlídkami nabízejí různorodý pohled na náš nejvýznamnější festival filmů.
Nadační fond karlovarského festivalu
Festival založil Nadační fond karlovarského festivalu, jehož cílem je podpora studentů magisterského studia katedry režie FAMU a podpora realizace jejich projektů. Festival podpoří finanční částkou resp. stipendiem vybrané studenty FAMU, kteří již mají schválený záměr absolventského filmu.
 
Festival bude promítat v nových prostorách
Díky rekonstrukci získá festival nové prostory pro promítání filmů v hotelu Ambassador – Národní dům, na třídě T.G. Masaryka. Secesní spolkový dům a hotel si nechal vystavět karlovarský c.k. střelecký sbor podle plánů vídeňských architektů Ferdinanda Fellnera a Hermanna Helmera v roce 1901. V prostorách Národního domu získá festival promítací sál s kapacitou více než 300 míst. Jde o bývalé varieté Orfeum, které bylo v provozu od roku 1901. Vystupovala v něm řada známých umělců, svou kariéru zde podle pamětníků končil i legendární král komiků Vlasta Burian a v polovině osmdesátých let se zde natáčely scény z úspěšného televizního seriálu Cirkus Humberto.
 
 
 
 
 
V NOVÉ ZNĚLCE MFF KV UVIDÍME MELA GIBSONA
Mezinárodní filmový festival pokračuje v tradici znělek s laureáty nejvyššího ocenění - Křišťálového globu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.
Znělku pro 50. ročník přislíbil natočit loňský držitel této ceny, herec, režisér a producent Mel Gibson. Natáčení znělky se uskuteční počátkem května v Los Angeles a jejím autorem a režisérem bude Martin Krejčí, který na projektu festivalových znělek od počátku spolupracuje s Ivanem Zachariášem. Martin Krejčí režíroval například znělku s Jiřím Menzelem nebo Helen Mirren.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.