Share |

5 tipů pro lepší fotky na váš Instagram

S počtem cca 300 milionů uživatelů je Instagram bezkonkurenčně nejpopulárnější online platformou pro sdílení fotek po celém světě. Chcete, aby vaše fotky vynikly, mezi tou spoustou selfies a fotek kočiček? Vyzkoušejte následujících 5 tipů a uvidíte, že se vám lajky jen pohrnou. 
 
 
Foťte během zlaté hodiny 
Termínem zlatá hodina (nebo také magická hodina) označují profi fotografové první a poslední hodinu slunečního svitu. Tedy brzy ráno po východu a k večeru před západem, kdy je slunce nízko na obloze a jeho světlo má opravdu zlatý nádech. „V tuto dobu je světlo tzv. měkčí a tím vhodnější pro pořizování fotek, tedy nejvíce fotogenické. Focením v těchto časech se také vyhnete tvrdým stínům tvořeným světlem dopadajícím kolmo k zemi okolo poledne, které například na obličeji opravdu nevypadají lichotivě,“ radí mladý instagramista Matěj Šmucr. Jeho profil na https://instagram.com/matescho/ je ostatně důkazem, že pokud si dáme na focení záležet, můžeme na Instagramu získat i celé tisíce fanoušků.
 
Počkejte na situaci… nebo ji zinscenujte 
Velká část umění fotografie spočívá ve vyčkávání na ten správný moment. Nejde ale o tak pasivní záležitost, jak by se mohlo zdát. Většina profi fotografů totiž tráví plánováním a promýšlení mnohem více času, než pak samotným focením. Samozřejmě si ne každý můž dovolit strávit celý den plánováním jednoho snímku – ale ani neříkáme, že je potřeba být zase až tak precizní. Stačí udělat aspoň základ, tedy najít si scénu, která je zajímavá sama o sobě a pak věnovat nějaký čas vyčkávání na skutečně zajímavé dění. Dlouho nic? A co takhle zkusit situaci pomoct? To už je na vaší fantazii ☺ 
 
Dejte tomu „bokeh“
Ne bokem, ale bokeh, čtete správně. Fotografové často pracují s tzv. hloubkou ostrosti jako silným tvůrčím prvkem. Čím menší je hloubka ostrosti, tím více je rozmazané pozadí za, ale i před objektem, na který jsme zaostřili. Tomuto rozostření se říká bokeh. Hloubku ostrosti můžeme korigovat pomocí ovládání clony na fotoaparátu (při zvětšení clonového čísla hloubka ostrosti roste a naopak). U mobilního telefonu nebo tabletu můžeme dosáhnout jen velmi malého rozostření pozadí, a to focením opravdu hodně zblízka. Přiblížit se k objektu na několik centimetrů ale není vždycky možné, v tom mají digitální fotoaparáty před smartphony velkou výhodu, protože umí s hloubkou ostrosti pracovat i při focení vzdáleněnjších objektů. Navíc některé fotoparáty umí bezdrátové nahrávání fotek na instagram díky propojení s vaším smartphonem. Například foťáky Nikon jsou vybaveny technologií SnapBridge, která se s chytrým zařízením spojí přes Bluetooth a fotky tam mohou být synchronizované už během focení. Poslední novinkou s touto funkcí velmi dobře dostupnou i začátečníkům je zrcadlovka Nikon D3400 za cenu okolo 15 000 Kč dle výrobce (se základním objektivem 18-55 mm). Tenhle stroj má navíc velký obrazový snímač formátu DX s 24,2 milionu pixelů, takže poskytuje vynikající výsledky za nízké hladiny osvětlení. Společně s objektivem NIKKOR dosahuje tvůrčím způsobem rozmazaného pozadí. K dispozici je Režim průvodce, který pomáhá s rozvíjením fotografických zkušeností, zatímco baterie s vysokou kapacitou zaručuje, že je fotoaparát D3400 vždy připraven k plnému provozu. 
 
Změňte perspektivu
Jeden z nejjednodušších způsobů, jak přidat fotografiím na zajímavosti, je zbavit se zažitého stereotypu focení vždy z úrovně našich očí. Místo toho zkuste experimentovat s focením stejného objektu z různých úhlů. Pojďte do podřepu nebo se naopak zkuste postavit na vyvýšené místo, zídku atd. Uvidíte, že různé úhly pohledu dávjí fotce pokaždé jinou náladu.
 
Jděte do černobílé
Jestli chcete focené scéně dodat na dramatičnosti, černobílá fotka je jeden z nejvíce prověřených způsobů, jak toho dosáhnete. Instagram sám nabízí možnost před uploadováním protáhnout fotky černobílým filtrem. Pokud ale fotíte black & white, budete vždycky řešit kontrast a jas mnohem více, než u barevné fotky. Co to znamená? Jednoduše že v černobílém provedení budete potřebovat na fotce ostré linie, výrazné tvary a kombinace světelých míst a stínů. 
 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.