Share |

38. letní filmová škola: Poslední zvonění

repro k akci

38. Letní filmová škola v Uherském Hradišti sice byla o dva dny kratší, ale kvalitou za minulými ročníky nezaostala. Z organizačního hlediska téměř vše klapalo na výbornou a v nabitém programu si každý mohl nalézt to své. Zapálení historici viděli v rámci sekce F jako pravda třeba němé snímky ze samotného úsvitu kinematografie. Ti, kdož naopak rádi drží prst na tepu doby, mohli zevrubně zkoumat současné filmové Rusko či Maďarsko anebo objevit famózního Srílančana Vimukthiho Jayasundaru.

Zmapovali jsme heydrichiádu, poprvé viděli třeba kolorovanou Cestu na Měsíc (1902), dozvěděli se, co je to blaxploitation, pokřtili českou verzi knihy Petera Biskinda Bezstarostní jezdci, zuřící býci, připomněli si, jak úžasný režisér byl David Lean, zrekapitulovali si mnoho zásadních děl Agnieszky Hollandové… bylo toho opravdu hodně. A občas bylo příjemné prostě jen naslouchat tomu, kterak jsou hosté spokojení. Jak ti, kteří mezi filmy relaxovali na trávnících nebo na doprovodném programu (Načeva, Midi Lidi, Lenka Dusilová…), tak ti další.
Těch tu byla spousta, ovšem přiznejme si, že kvalitní osobnosti zkrátka neškodí. Byli tu třeba Olaf Möller, Mehdi Abdollahzadeh, Ondřej Vetchý, Jiří Strach, Grigorij Dobrygin nebo Marcell Jankovics. Výroční ceny AČFK převzali Abbás Kiarostamí, István Szabó, Martin Šulík, Marcel Římák a Carlos Saura. Věřme, že rok příští bude neméně hvězdný.
 
www.acfk.cz
www.lfs.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.