Share |

3. ročník festivalu Opera Barocca startuje 14. 8.

foto: pořadatel

Letos se již potřetí jindy ztichlé nádvoří Clam-Gallasovské residence rozzáří magickou atmosférou barokní scény, která ač pro některé může působit tajemně či exoticky, dokáže probouzet emoce, fascinovat a poskytovat nezapomenutelné zážitky všem návštěvníkům bez rozdílu věku.

3. ročník festivalu Opera Barocca, který je organizován Institutem barokní kultury ve spolupráci s Carnevale Praha se uskuteční od 14. 8. - 9. 9. 2012, ve velkolepém Clam-Gallasově paláci na pražské Královské cestě. V prostorách jedné z nejkrásnějších pražských barokních palácových staveb se v rámci festivalu odehraje série koncetů, výpravných představení a barokních soirée, jenž představí divákům aspekty výjimečné doby, která tak zásadním způsobem poznamenala historické dědictví Prahy i českých zemí a připomene její tradici a význam pro středoevropský region.

Součástí programu festivalu je též výstava velkolepých scénických barokních kostýmů, která na základě historických ikonografií připravil atelier Franzis Wussin.

Dramaturgie festivalu se již tradičně věnuje interpretaci staré hudby a tance a re-kreaci slavnostních divertiment XVII. a XVIII.století. S ohledem na jedinečnou atmosféru je většina festivalového programu uváděna v malebném prostředí otevřené scény palácového nádvoří. Jednotlivá představení ať už důsledně dbají na historickou přesnost a interpretační konvence nebo tvůrčím způsobem rozvíjejí jejich odkaz, jsou vždy připravována ve spolupráci s odborníky na dobové pojetí uměleckých disciplín. V programu, se představí špičkoví čeští umělci specializující se na autentickou interpretaci barokní hudby. Všechna představení jsou scénická, hudebníci, zpěváci a tanečníci vystoupí v dobových kostýmech a maskách.

V průběhu festivalu zazní hudba dvorských festivit pořádaných na nejvýznamějších evropských panovnických dvorech či hudba z oper a baletů komponovaných v XVII. a XVIII. století. V programu budou uvedena díla J. B. Lullyho, M. Maraise, A. Campry, hraná na francouzkém dvoře. Z okruhu císařského dvora zazní hudba H. I. F. Bibera, J. H. Schmelzera N. Matteise, J. J. Fuxe, G. Bononciniho, A. Vivaldiho a dalších. Residenčním souborem je Carnevale Baroque Ensemble (Hipocondria Ensemble, + hosté). Dobové tance zatančí členové souborů Danseurs Nobles a Hartig Ensemble – tance a balety tří staletí.

Představení začínají denně kromě pondělí vždy ve 20.15 hod., vstupenky v cenách 900,- Kč, 550,- Kč a 450,- Kč je možné zakoupit během festivalu v pokladně infocentra přímo v paláci Clam-Gallas, Husova 20, Praha 1 nebo on-line v síti obvyklých předprodejů. Podrobnosti o festivalu naleznete na www.operabarocca.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.