Share |

3. ročník Dne dyslexie v Národní galerii bude už 9. 9.

pozvánka

Den dyslexie je ojedinělý projekt, na kterém se podílejí převážně sami takto handicapovaní lidé či ti, kteří jim chtějí pomáhat.

Doposud nikde na světě se Den dyslexie ani jiná podobná akce nepořádá. Je otázka, má-li společnost dostatečný zájem se touto skutečností zabývat či zda ti, kdo s handicapem žijí, chtějí vůbec vystupovat na veřejnosti.

Výraz handicap má původ ve spojení slov „hand in cap,“ tedy „ruka v klobouku“. Vychází ze sportovní terminologie, v níž se užívá jako výraz pro předem určené ztížení podmínek nebo nevýhodu pro jednu ze stran (např. zranění brankáře). Handicap – tedy znevýhodnění, které specifické poruchy učení způsobují, má i své výhody, jak se snažíme na Den dyslexie ukázat.

Lidé, kteří se naučí se svým znevýhodněním zacházet a využívat ho, jsou často nadprůměrně inteligentní a vládnou mimořádnými tvůrčími schopnostmi. Přeneseně lze říci, že „ruka v klobouku“ pak může kromě obtíží s psaním, čtením, počítáním... vytáhnout i opravdový trumf – talent, dar.

Dyslexie je nejčastější a také nejznámější specifická porucha učení, která způsobuje obtíže při osvojování čtenářských dovedností. Proto jsme zvolili její název jako jakýsi symbol, který zastupuje i všechny další specifické poruchy učení. Mezi ty nejrozšířenější patří dysgrafie – obtíže s grafickou úpravou při psaní, dysortografie – problémy s pravopisem, dyskalkulie – znesnadňuje chápání čísel a matematických operací, dyspraxie – ztěžuje kontrolu tělesných pohybů či ADHD – jejímž hlavním projevem je hyperaktivita. Ve většině případů jde o určitou kombinaci těchto poruch. Slovo dyslexie v názvu projektu tedy zahrnuje i všechny další poruchy učení, snaží se je zkoumat a pracovat s nimi.

Dr. Alena Kupčíková, autorka a organizátorka projektu:
„...protože se stále setkáváme se skutečností, že i přestože společnost zná slovo dyslektik, vnímá nás jako „dysdebily“. Neví, co takový život obnáší, nezamýšlí se nad tím (nemyslí), že jsme inteligentní a vnímáme svět jinak. Proto jsme se rozhodli ukázat náš talent tentokrát prostřednictvím umělců, především sochařů. V rámci programu Dne dyslexie se představí divadlo ze základní školy pro žáky se specifickými poruchami učení U Boroviček, které ukáže, jak dětí DYS umějí hrát divadlo. Letos nově se zúčastní také společnost Montessori a unikátem bude KINO DYS režiséra J. Černého, jenž sám dyslektik, točí celý život očima dys a jak zjistil, čím dál víc i o dys umělcích."

Jak bude DEN DYSLEXIE vypadat?
10.00 hodin – zahájení, představení všech účinkujících na workshopech, v Malé dvoraně
10.30 hodin – oficiální začátek workshopů (do 16 hodin, podle zájmu možno déle)
16.00 hodin – KINO DYS (do 18 hodin)
19.00 hodin – závěr dne a možná debata

Workshopy s umělci-DYS, lidmi vytvářejícími pomůcky a těmi, kdo takto znevýhodněným lidem pomáhají.
Návštěvníkům akce budou zpřístupněny expozice NG ve Veletržním paláci včetně výstavy 3D-DYS.
Komentovanou prohlídku výstavy s jednou z kurátorek (a galeristkou) Martinou Veverkovou můžete v rámci Dne dys 9. 9. navštívit v 10.30 a v 13.30 v 5. patře.

3. ročník Dne dyslexie s mottem – Dar dyslexie
9. září 2012 od 10 – 20 hodin ve Veletržním paláci v Národní galerii v Praze (www.ngprague.cz)

Po celý den je pro návštěvníky akce vstup do expozic NG ve Veletržním paláci zdarma.
Kompletní informace na www.dys.cz.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.