Share |

22. ročník Českého lva proběhne 21. února 2015 v Rudolfinu

foto: pořadatel akce

22. ročník Českého lva, výročních cen České filmové a televizní akademie (ČFTA), proběhne opět ve slavnostním stylu. Skleněné sošky z dílny Jakuba Berdycha budou předány ve Dvořákově síni pražského Rudolfina v sobotu 21. února 2015 během gala večera, který v přímém přenosu uvede Česká televize. Šanci získat letos Českého lva mají tvůrci více než 50 celovečerních hraných filmů či dokumentů, uvedených do distribuce v roce 2014. Seznam nominovaných pro jednotlivé kategorie bude zveřejněn 14. ledna 2015 během tiskové konference ČFTA, kterou odvysílá v přímém přenosu ČT 24.
 
Stejně jako v posledním ročníku budou i letos akademici mít možnost o vítězích rozhodovat prostřednictvím elektronického hlasování a kromě projekcí ve vybraných kinech budou moci filmy zhlédnout díky on-line streamingu. „Cílem těchto změn je zjednodušit hlasování a zvýšit pro členy akademie dostupnost filmů. Tyto dvě novinky se nám v posledním ročníku velmi osvědčily, a proto v nich budeme v budoucnu pokračovat. Další novinkou slavnostního večera bude jméno moderátora. Po Marku Ebenovi tentokrát akademie vsadila na ženu, její jméno prozradit zatím nemůžeme, jedná se ale o výbornou moderátorku. Plánujeme vylepšení slavnostního ceremoniálua programové překvapení, celý večer by měl být oslavou českého filmu“, komentuje nadcházející slavnostní předání cen Tereza Rychnovská, výkonná ředitelka ČFTA.
 
Generálním partnerem výročních cen ČFTA pro rok 2015 zůstává minerální voda Magnesia společnosti Karlovarské minerální vody. Hlavním partnerem bude poprvé RWE. Hlavním mediálním partnerem je již tradičně Česká televize.
 
„Podpora české kultury a českého filmu je naším dlouhodobým záměrem, a proto jsme rádi, že je Magnesia generálním partnerem Českého lva již po dvanácté. Těšíme se na letošní slavnostní předávání cen ČFTA a na již pátého vítěze Ceny Magnesia za nejlepší studentský film,“vysvětluje Alessandro Pasquale, generální ředitel společnosti Karlovarské minerální vody.
 
Náš projekt RWE – energie českého filmu oslaví v roce 2015 deset let svého trvání. Máme za sebou více než 40 koprodukcí českých snímků. Být hlavním partnerem Českého lva je pro nás velmi dobrou příležitostí být s filmem ve všech fázích jeho života. Od scénáře, přes realizaci a uvedení v kině či televizi, až po ocenění těch nejlepších titulů,“ uvedl Martin Chalupský, ředitel komunikace RWE v ČR.
 
„Česká kinematografie je na vzestupu. Daří se nám tvořit filmy i dokumentární snímky,které oslovují různorodá publika a zároveň dokážou získat uznání odborných porot řady zahraničních festivalů,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodává: „Je proto v zájmu České televize, jakožto největšího tuzemského koproducenta, tento směr rozvíjet a snažit se, aby měli tvůrci všech profesí co nejlepší podmínky pro svoji práci. Český lev by se měl stát oslavou jejich úsilí o skvělý český film a poděkováním za nasazení a nadšení pro to, co dělají.”
 
 
Něco málo o ČFTA: Česká filmová a televizní akademie byla založena v roce 1995, v roce 2013 prošla transformací na zapsaný spolek. Jejím hlavním cílem je podporovat a propagovat české kinematografické umění v České republice i v zahraničí a vytvářet podmínky pro rozvoj českého filmu. Od roku 1993 uděluje nejprestižnější českou filmovou cenu – Českého lva a nominuje české filmy či dokumenty na zahraniční filmové ceny. ČFTA má v současné době 242 členů.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.