Share |

22. červen je Mezinárodní den bez kalhotek

foto Guideline

Když máte chuť slavit, důvod se vždycky najde. Kalendář je přímo protkaný všemožnými svátky a významnými dny, o kterých často nemáme ani ponětí. Od Světového dne toalet (19. listopadu), přes Mezinárodní den ptačího zpěvu (2. května), až po Mezinárodní den objetí zdarma (5. července). Nyní nás čeká další absurdní svátek: Mezinárodní den bez kalhotek.
 
Ten připadá na 22. června. Slavit se začal roku 2012, kdy na sociálních sítích vznikla početná skupina fanoušků chození „na ostro“. Na letošek tak vychází pátý ročník těchto polonahých oslav a dočkat se nemohou zástupci obou pohlaví. Dámy se nebudou cítit svázané konvencemi ani prádlem, pánové budou mít oči na stopkách.
 
Psycholog doporučuje, urolog varuje!
Samozřejmě, jedná se o recesi. Ale svůj názor k ní zaujímají i odborníci. „Co se týká pozitivního vlivu na psychiku, může to podle mého názoru některým ženám přinést osvobozující pocit volnosti a pohodlí,“ říká klinický psycholog Mgr. Petr Křenek. Opatrnější jsou ale například urologové. „Spodní prádlo má svůj význam. Je totiž rozdíl mezi chozením nahý, jako např. na nuda pláži, a chozením takzvaně na ostro. Chodit nahý může být do jisté míry zdraví prospěšné, ale domnívám se, že při nošení kalhot bez spodního prádla se zvyšuje možnost eventuelní infekce dolních močových cest, protože kalhoty přeci jen neměníme tak často, jako spodní prádlo,“ přemítá MUDr. Josef Stolz, primář urologické kliniky Uroklinikum.
 
Nutné zavést do kalendáře!
Tímto svátkem se u nás vracíme do dob Rakouska-Uherska, kdy byly v módě delší sukně, a ženy v létě z hygienických i z praktických důvodů kalhotky nenosily: jednak v té době bylo na trhu spodních kalhotek poměrně málo, a za druhé se ženy v teplých dnech cítily pohodlně a příjemně. Chození bez kalhotek pamatují ženy, kterým je dnes přes osmdesát let,“ vysvětluje Mgr. Petr Křenek a uvažuje: „Osobně pochybuji, že ženy v Čechách vůbec vědí, že takový svátek existuje. Obecně jsou ženy i muži o různých tématech málo informováni. Má-li být tenhle svátek funkční, měl by být podle mého názoru jasně označen v kalendáři… Pak to teprve začne všechny zajímat, a pokud to bude spojené s oslavou, jako například na MDŽ, může to stejně jako v minulosti přispět k populační explozi.“


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.