Share |

200. výročí růžového šampaňského Veuve Clicquot

Veuve Clicquot Rosé patří mezi ikonické šampaňské domu Veuve Clicquot. Věděli jste, že před 200 lety to byla právě Madame Clicquot, která kompletně přetvořila růžové šampaňské?
 
Veuve Clicquot, přední výrobce šampaňského na světě, oslavuje 200. výročí scelovaného růžového šampaňského Veuve Clicquot. Jeho tajemství spočívalo a stále spočívá v mísení (scelování) vín. V roce 1818 se Madam Clicquot rozhodla nevytvářet růžové šampaňské obarvením bílého vína bezovým sirupem, ale přimísit ke svým bílým vínům i víno červené. Tato inovace započala úplně novou éru výroby růžového šampaňského – metodu scelování.
 
Veuve Clicquot Rosé patří mezi ikonické kupáže šampaňského Domu Veuve Clicquot. Původně růžové šampaňské vznikalo tak, že se bílé víno dobarvovalo přidáním bezového sirupu. Tato metoda však nebyla uspokojivá pro Madame Clicquot, velmi inovativní sklepmistryni, která prohlásila: „Naše vína musí být potěšením pro ústa i pro oči.“ Měla přesnou a odvážnou vizi barvy, chuti a vůní, které jsou pro kvalitní růžové šampaňské nezbytné. Rozhodla se tak zbořit zavedené normy a zcela změnit způsob výroby růžového šampaňského.
 
Madame Clicquot vlastnila vinice ve vesnici Bouzy v Champagni, z jejichž hroznů vyráběla červené víno. V roce 1818 se ho rozhodla přimísit ke svým tichým bílým vínům, čímž vzniklo výraznější růžové šampaňské s jedinečným charakterem. Tato inovace započala úplně novou éru výroby růžového šampaňského, a to metodu scelování. Madame Clicquot toužila vytvořit scelované růžové šampaňské s charakterem: co do barvy, chuti i aroma. Proto je klíčový právě „blend“ tedy směs základních vín, ke kterému vede kreativní proces.  
 
Dnes, stejně jako v roce 1818, je šampaňské Veuve Clicquot Rosé dokonalým svědectvím o know-how šampaňského domu Veuve Clicquot v umění scelování. Sklepmistr Dominique Demarville a jeho expertní tým pečlivě vybírají červená a tichá bílá vína výjimečné kvality, pocházející z několika neprestižnějších vinic v Champagni, s cílem dosáhnout takového spojení chutí a charakteristik, které dokonale vyjadřuje styl Veuve Clicquot Rosé. „V šampaňském Domě Veuve Clicquot vytváříme naše růžová šampaňská vždy s pomocí scelování (bílého vína) s červeným vínem, podle metody vynalezené Madame Clicquot před 200 lety. Tato tradice nám umožňuje vytvořit Cuvée, které jsou současně precizní, intenzivní a elegantní.“ říká Dominique Demarville, sklepmistr šampaňského Domu Veuve Clicquot.
 
PŘEKVAPENÍ! BEZ DORTU NEJSOU NAROZENINY! NAROZENINOVÝ DORT MADAME CLICQUOT
Věříme, že každé výročí si zaslouží dort. Narozeninový dort Veuve Clicquot má proto podobu gurmánského dezertu. Je to snadno přenositelná souprava, složená z „kbelíků na barvu“, kterou lze přeměnit na chladící nádobu na led, a která ukrývá lahev Veuve Clicquot Rosé! Tento dort vzdává poctu kreativnímu přístupu Madame Clicquot. Kbelíky na barvu odkazují k důležitosti barvy v umění scelování, zejména co se týče scelovaného rosé šampaňského.
 
VZKAZ NA LAHVI
V roce 2018 změní lahve neročníkového šampaňského Veuve Clicquot Rosé barvu krycí folie, objímající jejich krk, na elegantní černou. Po odtržení této folie se ukáže na její vnitřní straně tajný vzkaz, připomínající vynález rosé šampaňského: „V roce 1818, Madame Clicquot vynalezla první scelované rosé.“

 
---
Kontakt pro média:
Eva Gajdošová
Phoenix Communication a.s.
606 669 434, evag@phoenixcom.cz
---

 
O SPOLEČNOSTI VEUVE CLICQUOT
Veuve Clicquot Ponsardin je francouzský šampaňský dům se sídlem v Reims, specializující se na špičkové produkty patřící do portfolia LVMH group od roku 1987. Společnost založil v roce 1772 M. Philipp Clicquot, kterou po jeho smrti zdědila jen 28letá Barbe – Nicole Clicquot Ponsardin známa jako Veuve (vdova) Clicquot. Od roku 1811 hrála důležitou roli ve vytváření skutečně moderního a inovativního šampaňského jako oblíbeného nápoje buržoazie a šlechty v celé Evropě. Nabízí celou řadu jedinečného šampaňského pro každou příležitost. Veuve Clicquot oslavuje radost a nadšení ze života za přítomnosti jen té jediné, a to nejlepší kvality.
 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.