Share |

1989 Diskuse 2014: Kniha o architektuře, interiéru a designu

Bóďa Horák / STRUCTURES Armchair
foto: pořadatel akce

1989 DISKUSE 2014
Architektura, interiér, design
Časosběrný dokument o situaci v oboru očima 22 architektů a designérů.
 
1989 Diskuse 2014 je unikátní časosběrný dokument z roků 1989 a 2014, který zachycuje postoje jedné generace designérů a architektů, narozených v Československu mezi lety 1950 a 1960. Obsahuje dva časové záznamy. První tvoří faksimile výjimečného sborníku Diskuse 89, který v průběhu roku 1988 připravil Jiří Pelcl spolu s 22 generačně blízkými architekty a designéry. Faksimile předkládá autentická svědectví o situaci designu v podmínkách reálného socialismu a osobní vize autorů, směřující k postmoderně.
 
"Kniha je výjimečná ve svém časosběrném rozměru, dosud se u nás nikdy nevyjadřovali autoři ke svému oboru po čtvrtstoletí, a to v rozdílných společenských režimech."přibližuje Jiří Pelc specifika publikace.
 
Druhou část, Diskuse 2014 tvoří záznam týchž autorů, vyslovujících se k uplynulému čtvrtstoletí ak současné pozici designu a architektury v situaci otevřené společnosti a volného trhu. Dokument můžeme číst jako generační záznamy ze dvou diametrálně odlišných dob, ale i jako setkání jednotlivých osobností se sebou samými tehdy, kdy jim bylo pětatřicet let, a nyní, v době profesionální zralosti.
 
A jak se mezi sebou období let 1989 a 2014 liší? Editora Pelcla především překvapilo, že “skepse z několika let hospodářské krize se může podobat skepsi z dlouhotrvajícího období socialismu."
 
Zastoupení autoři: Miloš Beran, Markéta Cajthamlová, Vít Cimbura, Luděk Hanzal, Václav Hodan, Bohuslav Horák, Jaroslav Hreščák, Viliam Chlebo, Jiří Javůrek, Aleš Lang, JiříLasovský, Jiří Pelcl, Jaroslav Poláček, Petr Růžička, Václav Šmolík, Jiří Špaček, Jaroslav Šusta, Tomáš Turek, Vlastimil Vagaday, Barbora Vančurová, MikolášVavřín, Jiří Vorel
 
Křest: 22.července 2014, 18hodin, Kavárna Krásný Ztráty, Praha
Vydává: Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze ve spolupráci s Uměleckoprůmyslovým museem
Koncepce: Jiří Pelcl a Iva Knobloch
Kniha bude k dostání v běžné knihkupecké síti prostřednictvím distributorů Vysoké školy uměleckoprůmyslové za doporučenou cenu 500Kč.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.