Share |

1984 byl hodně dobrej, zrodily se nesmrtelný adidas Originals ZX

Příběh ikonických bot
foto: PR

1984 byl asi vlastně docela fajn rok. I když jak pro koho. Někomu se dařilo, někomu míň, prostě klasická rovnováha dobra a zla. Michael Jackson vyhrál společně s Pat Benatar jedenáctý American Music Award. Hulk Hogan se stal wrestlingovým šampiónem. Hity válcováli pop music takový jména jako Phil Collins, Billy Joel, Tina Turner, Stevie Wonder, Bruce Springsteen, nebo kapely Wham!, Duran Duran, Ultravox, Cars, nebo UB 40. Vznikly nezapomenutelný filmy jako Ghostbusters, Indiana Jones, Gremlins, The Karate Kid, Star Trek trojka, Policejní akademie, Terminátor, Amadeus a kultovní brakový seriály jako Dynastie, nebo třetí série Knight Ridera s Davidem Hasselhoffem. Na trh šel první Apple Macintosh, Sony s Philips představili společně první komerční CD přehrávač. Poprvé se taky začalo používat snímání otisků a vyhodnocovaní DNA stop jako relevantní důkazní materiál při vyšetřování kriminálních činů. A že jich bylo. Jen namátkou – v Kalifornii zastřelil šílenec dvacet lidí v restauraci McDonald. Dodávka s trhavinou zničila americkou ambasádu v Beirútu, dvanáct mrtvých. Tragédie a neštěstí se žel nevyhýbají žádnému roku. Ale děly se i veselejší věci. Třeba plukovník Joe Kittinger se stal prvním dobrodruhem, kterej překonal Atlantickej oceán v horkovzdušném balónu.
 
A taky se hodně sportovalo. Letní Olympijský hry byly v Los Angeles, ty zimní v Sarajevu. Ale nesportovali všichni. Třeba Sovětskej svaz a některý země komunistickýho bloku bojkotovali letní hry jako odvetu za bojkot ze strany západu v roce 1980. Zvláštní fakt je i to, že Orwellův dystopický román ‘1984‘, považovaný za jedno z nejzásadnějších literárních děl dvacátého století, je zasazený dějem právě do roku 1984 a v tom samým roce se mu dostalo i filmový podoby. Pro zajímavost, z něj pochází krom jiného i okřídlenej slogan „Velký bratr tě sleduje”. Rok 84 dal světu taky jednu mega zásadní věc, která byla módní ikonou celejch osmdesátek – takzvaný plísnáče, tedy Stone Washed Jeans! A taky první megabitovej čip. Ronald Regan byl znovuzvolenej prezidentem USA. Od roku 1984 se taky počítají novodobý dějiny s neštastným virem AIDS. A bylo poprvé použito slovo cyber prostor v novele Williama Gibsona Neuromancer. Run-D.M.C. dostali jako první rapová kapela zlatou desku. A zároveň taky vznikla udavačská parta Parents Music Resource Coalition, nechvalně známá pod zkratkou PMRC, která měla údajně bdít nad nezávadným obsahem rockový muziky a poukazovat na alarmující trendy, což v překladu znamenalo pěkně otravnou cenzuru.
 
Každej rok má třistapětašedesát dní, to se uděje takovejch věcí! Ale na jednu se v tomhle retro výčtu zapomenout nedá. V roce 1984 se taky zrodily nesmrtelný boty adidas Originals ZX. Je to až neuvěřitelný, že s téměř nezměněným designem nejenom že ‘rockujou’ dodnes, ale navíc jsou pořád populární, jako by skoro nestárly. A to přitom letos slaví třicátý výročí. Moc dobře víte, jak jsou módní trendy vrtkavý a zasahujou pochopitelně i svět sportovní módy, boty nevyjímaje. Tylhe původně běžecký boty se staly populární v osmdesátejch letech a šokovaly svojí vyváženou souhrou technologií, který dodávaly pohodlnost, stabilitu i lehkost a progrese beze strachu při výběru materiálů a zásadně i barevnejch kombinací. Nejenom že tehdy se díky takhle elegantní a revoluční sportovní obuvi zvedly sportovní výkony, ale tenhle ikonickej model i dnes, po třiceti letech, s lehkostí zapadá do fashion mozaiky a hrdě v sobě nese otisk retra. Vždyť to říkám, 1984 byl vlastně hodně dobrej rok.
 
PS desítky fotek adidas Originals ZX najdete na našem facebooku a nebo g+


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.