Share |

19. ročník Festivalu francouzského filmu se uskuteční ve dnech 23. až 30. listopadu

foto: pořadatel akce

Hlavní programovou částí festivalu je dvanáct předpremiérových titulů, jimž vévodí výrazný snímek Kameny bolesti režisérky Nicole Garcia uvedený v hlavní soutěži letošního festivalu v Cannes. V hlavních rolích tohoto dramatu se představí Marion Cotillard a Louis Garrel.
 
Mezi předpremiérami zazáří také francouzsko-český koprodukční snímek Tanečnice debutující režisérky Stéphanie Di Giusto uvedený v Cannes v soutěžní sekci Un certain regard. Velmi očekávaná je předpremiéra životopisného snímku Jacques-Yves Cousteau: Odysea, jež vypráví osudy významného francouzského oceánografa a jeho rodiny. Festival potěší rovněž milovníky animované tvorby filmem Červená želva, který si z letošního festivalu v Cannes odnesl zvláštní cenu poroty v sekci Un certain regard.
 
Diváci se mohou těšit také na originální komedii Špinavej kšeft, jejíž scénář napsal známý francouzský herec Michel Blanc, který spolu s Romainem Durisem ztvárnil i jednu z hlavních postav filmu. Další výraznou předpremiérou je pak rodinné drama Spravedlnost pro mou dceru režiséra Vincenta Garenqa s Danielem Auteuilem v hlavní roli. Více o filmech naleznete v sekci Předpremiéry. Pražská část festivalu nabídne soutěžní sekci Výběr české kritiky s deseti snímky, které se budou ucházet o Cenu diváků TV5MONDE.
 
Fokus Catherine Deneuve přinese výběr šesti snímků z aktuální tvorby této hvězdy francouzské kinematografie doplněný klasickým snímkem François Truffauta Poslední metro.
 
Sekce Filmové hity uvede čtrnáct kvalitních filmů z francouzské kinematografie posledních let.
 
Na programu nebude chybět ani divácky oblíbený Večer krátkých filmů.
 
Pražskou část festivalu doprovodí výstava fotografií Kate Barry Herečky, která v Galerii 35 Francouzského institutu nabídne 25 portrétů významných francouzských hereček. Výstava potrvá až do ledna 2017.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.