Share |

180 VTEŘIN O MĚSTĚ: GOETHE-INSTITUT PŘEDSTAVUJE KRÁTKÉ FILMY O SVĚTOVÝCH MĚSTECH

Ota Heller

Goethe-Institut od dnešního dne představuje první sérii filmových portrétů měst z celého světa, kde je zastoupena i Česká republika. O celosvětovém projektu, který světové veřejnosti v režii Tomáše Kudrny přináší mikropříběh plzeňského „škodováka“ Oty Hellera.
Tisková zpraáva
Z Berlína do Bogoty a zpátky přes Tokio a Kalkatu! Celosvětový videoprojekt Goethe-Institutu představí 16 měst, 64 krátkých filmů a čtyři témata ze života velkých světových metropolí: ve sto osmdesáti vteřinách vznikají portréty měst, které nám ukazují, v čem jsou si nejrůznější světová města podobná a co je odlišuje. Od dnešního dne je zveřejněna první série krátkých flmů. Českou republiku reprezentuje Plzeň, aktuální Evropské hlavní město kultury.
 
„Vybrali jsme šestnáctku měst z celého světa, které chceme veřejnosti představit prostřednictvím originálních mikropříběhů“, komentuje Verena Hütter z mnichovské Centrály Goethe-Institutu: „Zajímá nás, v čem jsou si tato města podobná i čím se odlišují. Naším cílem je vytvořit poutavé krátké filmy, které nabídnou celému světu nové, originální pohledy na vybraná města a život v nich.
 
Plzeň, jediný zástupce České republiky v projektu, se dostala do společnosti měst, jako jsou Berlín, Kalkata, Montréal, Peking, Tokio, Rio de Janeiro a další. Západočeské metropoli byla při výběru lokality dána přednost před jinými českými a moravskými městy: „Chtěli jsme zahraničním divákům představit Plzeň právě proto, že je současným Evropským hlavním městem kultury“, vysvětluje Tomáš Moravec z pražského Goethe-Institutu.
 
První řada projektu byla natáčena pod heslem „Místo a čas“. Český příběh si v ní všímá proměny části historických Škodových závodů v Plzni z kdysi největší zbrojovky Rakousko-uherské monarchie v interaktivní, veřejnosti otevřený prostor science centra a 3Dplanetária. Změnu ukazuje na příkladě osudů „škodováka“ a známého plzeňského hudebníka Oty Hellera. Ten se se svou trumpetou po letech vrací na místa, v nichž strávil 44 let svého aktivního života, komentuje jejich proměnu a je připraven hrát a vyprávět, dokud mu bude stačit dech.
 
Série Město a čas je od 15. dubna zveřejněna na stránkách www.goethe.de/180sec, případně www.goethe.de/cesko/180sec. V průběhu roku představí Goethe-Institut ještě další tři série, a tedy i tři další krátké české filmy.
 
Autorem filmu 180 vteřin o Plzni je český režisér a kameraman Tomáš Kudrna, který na sebe upozornil např. dokumentem Vládneme, nerušit (2007), celovečerním filmem Hledá se prezident (2013) nebo aktuálním snímkem Zatajené dopisy (2015).
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.