Share |

11.International Shakuhachi Festival Prague nabídne ochutnávku specialit Země vycházejícího slunce

foto: pořadatel akce

11. ročník International Shakuhachi Festival Prague nabídne letos ochutnávku specialit Země vycházejícího slunce jak příznivcům klasické, tak i moderní hudby. Festival japonské hudby proběhne 14. – 18. září hned na několika místech v Praze, včetně Národní galerie v Praze.
 
Festival představí řadu zahraničních umělců a dalších hostů v bohatém hudebním i odborném programu. „Na úvod festivalu proběhne hudební sympozium Music as Identity, ve kterém se setkají nástroje z celého světa. Vedle mistrů japonské hudby bude přednášet profesorka UCLA o indiánských flétnách, početné zastoupení mají i nástroje Evropy a Blízkého východu. Svým rozsahem a zaměřením se jedná o svého druhu výjimečnou akci,“ říká umělecký ředitel festivalu a zároveň první český mistr hry na japonskou bambusovou flétnu šakuhači, Marek Kimei Matvija.
 
Ve znamení světových premiér
Pozvání na letošní festival přijal velikán japonské hudby Nomura Hozan, skladatel, profesor na univerzitě v Tokiu a mistrný hráč na šakuhači. Jeho hudba rozezní prostory HAMU na Malostranském náměstí v neděli 17. září. Hlavní hvězda festivalu představí vedle hudby 20. století pro šakuhači a koto ve světové premiéře také skladbu českého skladatele Jana Rösnera.
 
Další jedinečnou příležitostí, jak zažít originální hudbu v podání mistrů japonských nástrojů, je koncert proslulého ansámblu Pro Musica Nipponia. Seskupení, jež naposledy vystoupilo v České republice v rámci Pražského jara 2001, zahraje ve světové premiéře skladby dalších dvou českých umělců – Jiřího Lukeše a Martina Klusáka. Oba se rozhodli pro velice neobvyklé nástrojové obsazení – vedle japonských nástrojů zazní harfa Hanky Hrachovinové i moravský cimbál Daniela Skály.
 
Zvláštním hostem festivalu bude opat zenového chrámu Ičóken, Genmyo Iso. Jeho přístup ke hře na šakuhači je příkladem čistě duchovního pojetí a reprezentuje tak šakuhači jako tradiční nástroj pro meditaci a součást duchovní praxe. Účastníci festivalu mohou kromě koncertu navštívit také dvě mistrovské lekce.
 
Vedle množství koncertů budou mít návštěvníci také jedinečnou možnost naučit se na exotické nástroje sami hrát. Většina mistrů vede lekce pro začátečníky nebo pokročilé hráče, stejně jako skupinové workshopy.

 
Hudba jako obraz
I letos proběhnou v rámci festivalu umělecké intervence v Národní galerii v Praze.  Expozici Umění Asie a v paláci Kinských na Staroměstském náměstí doplní komorní výstava Hudba jako obraz, která se soustředí na propojení výtvarného umění a hudebních motivů. Rozdílné hudební zápisy v japonské hudbě i díla skladatelů Milana Grygara a Johna Cage notací stírají hranici mezi výtvarným uměním, volnou tvorbou a hudbou. Zenově laděnou expozici v místnosti věnované japonské malbě a grafice doplní také expresivní kaligrafie „Kámen“ Tankjúa Sana evokující minimalistické a přesto vysoce inspirativní a kontextuální prostředí kamenných zenových zahrad.
 
Vernisáž i slavnostní zahájení 11. ročníku International Shakuhachi Festival Prague proběhnou 14. září od 18 hodin v paláci Kinských.
Další šanci seznámit se s originálním programem nabízí festival ve svých Ozvěnách ISFP v Plzni, které se konají v úterý 19. září v Měšťanské besedě.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.