Share |

11. ročník Ceny Pavla Kouteckého představí výběr nejzajímavějších dokumentárních filmů

6. – 10. června 2017
foto: pořadatel akce / FC ROMA

11. ročník Ceny Pavla Kouteckého představí výběr těch nejzajímavějších českých a zahraničních dokumentárních filmů. K vidění budou v industriálním prostředí bývalé Továrny v pražských Holešovicích - od úterý 6. června do soboty 10. června. Akce letos prošla podstatnými změnami a nově se ponese ve festivalovém duchu. Hravý vizuální koncept vytvořil grafik Bohdan Heblík. Na plakátech tak dominuje typografie “lehce zahnaná do kouta”. A právě kouty Pavla Kouteckého budou i ústředním motivem scénografie interiéru Továrny.
 
Tento rok porota Ceny Pavla Kouteckého nominovala celkem čtyři české celovečerní dokumentární filmy. Tragikomedie FC Roma režisérů Rozálie Kohoutové a Tomáše Bojara je věnována romskému fotbalovému týmu, který si téměř nekopl do míče, ale málem vyhrál ligu. 5 October režiséra Martina Kollára představí příběh muže, který se kvůli nádoru na obličeji rozhodl opustit svoji rodinu a vydal se na útěk před závažným rozhodnutím. O vztazích a tvůrčí erekci, která ne vždy končí happyendem, vypráví snímek H*ART ON Andrey Culkové. Jde o slovní hříčku: spojení hard on - erekce, heart - srdce a art - umění. Do zbraně Barbory Chalupové pak nabízí dokumentární dobrodružství plné zbraní a zbrojení, v němž se protagonistky vydávají do temných zákoutí fyzické i elektronické reality.
 
V kategorii krátkometrážních dokumentů jsou nominovány tři snímky. Jeden den spalovače mrtvol ve strašnickém krematoriu představí snímek Backstage režisérů Martina Macha a Dominika Truhláře. Dokument Kittchen - až budu proměněný Tomáše Šťastného se snaží odhalit, kde končí skutečný člověk Jakub König a začíná hudebník Kittchen. Režisérka Květa Přibylová s filmem Stopy, střepy, kořeny natočila dokumentární báseň o prorůstání minulého a přítomného, mrtvého a živého.

 
Prostor holešovické Továrny ožije na jeden týden nabitým celodenním programem. Jeho dopolední část bude každý den věnována studentům a filmové výchově, odpolední část světové dokumentární tvorbě, navečer se promítne jeden z nominovaných českých filmů a chybět nebude ani zajímavý hudební doprovodný program. “Od letoška jsme se rozhodli výrazně proměnit koncept Ceny PK. Dlouhodobě jsme pociťovali, že v Praze chybí dokumentární událost, kde by diváci měli možnost na jednom místě, během několika dnů, vidět reprezentativní výběr toho nejzajímavějšího z české a světové dokumentární tvorby uplynulého roku,” říká Pavla Janoušková Kubečková, která nově, vedle Jarmily Polákové, vede organizační tým. Půjde o intenzivní několikadenní dokumentární událost, jejímž vrcholem je předávání Ceny Pavla Kouteckého 10. června ve 20 hodin.
 
O nominovaných snímcích rozhodla porota ve složení: výtvarnice a performerka Kateřina Šedá čerstvě oceněná Magnesiou Litera za knihu Brnox, Janek Rubeš reportér a kameraman proslavený mj. pořadem Praha Vs. Prachy, Daniel Moravec vedoucí Tvůrčí skupiny Dokument Českého rozhlasu, dramaturgyně festivalu Jeden svět Julie Kárová a filmová historička Tereza Czesany Dvořáková. Tvůrci oceněného snímku získají 100.000 Kč v celovečerní kategorii a 40.000 Kč za krátkometrážní snímek. Objekty Ceny PK vytvoří výtvarník Petr Šetlík. Cena spojená se jménem Pavla Kouteckého je udělována od roku 2007 jeho pokračovatelům, trpělivým pozorovatelům světa se schopností sdělit své pocity a postřehy filmem. Vstupné na všechny akce je zdarma.
 
Generálním partnerem Ceny Pavla Kouteckého je innogy. Hlavním partnerem je Nadační fond Avast.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.