Share |

…durée VÁCLAV KRŮČEK / Ne - obrazy a mřížky českého minimalisty

VÁCLAV KRŮČEK
* 1955 Ostrava
… durée
3. 12. 2015 – 29. 1. 2016
 
Objekt svým obrazem.
… durée  [trvání, trvání zcela čisté]
 
Václav Krůček, absolvent Akademie výtvarných umění v Praze, ve své tvorbě zkoumá strukturu povrchů ve vztahu k iluzi obrazu. Základní myšlenkou Krůčkova výtvarného programu se stal odkaz střídmosti, redukce a přímého vyjádření čistě vizuálními prostředky. Jeho součástí je snaha o překonání zobrazující funkce tradičního obrazu, o překročení limitů malby - vytvářející většinou iluzi na ploše - ve prospěch určitého zpřítomnění, vyvolaného konkrétním optickým jevem. 
 
Od počátku devadesátých let pracuje Krůček s bílými mřížkami a sítěmi předsazenými před bílou stěnu. Dovolují mu vytvářet aktivní meziprostor, ve kterém světla, stíny a barevné reflexe plynou, pohybují se - trvají.  Prefabrikované mřížky na které je aplikována akrylová barva, jsou modifikovány prostříháváním, prolamováním a ohýbáním. Výsledkem je však teprve jejich vztah s bílou stěnou. Vytvořený “obraz“ pak není jednoznačný ve své emblematičnosti, ale rozlišující ve svém trvání. 
 
Médium a podmínky, které determinují umění nepostihnou intuici durée – termín Henriho Bergsona, odhalující čisté trvání, trvání neustálé změny. Zdá se, že obrazy v umění netrvají, ale setrvávají ve svém ohraničení. Trvají pouze ve vzpomínkách, které jsou transparentní a nekontrastní. (V.K.)
 
Václav Krůček se také v současnosti zaměřuje na statické projekce objektů, které jsou v nízkém rozlišení promítány do místa, kde se nacházejí. Tyto projekce mu umožňují rozehrávat pole nízkých diferencí. Posun v těkající struktuře je modulativní, poukazuje na rezonanci identity objektu a obrazu.
 
Výstava Václava Krůčka v galerii Kvalitář představuje obě tyto výtvarné polohy, vyznačující se křehkostí a specifickou poetičností.
 
 
O Kvalitáři
Kvalitář je unikátní prostor v centru Prahy, který razí myšlenku, že jednotlivé složky umění se mají doplňovat a fungovat společně. Prezentuje aktuální umělecké trendy, prodává české výtvarné umění, realizuje architektonické projekty pro náročnou klientelu, nabízí původní nábytek od předních osobností designu a disponuje odborníky, kteří rozumí současnému světu umění. 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.