Share |

Dlabačofest 2017. Nový festival filmů nominovaných na Oscara

První ročník Dlabačofestu uvede snímky, které byly nominovány, ale nakonec nezískaly prestižní ocenění Oscar v kategorii Nejlepší cizojazyčný film. Většina z filmů zařazených do programu přehlídky se navíc neobjevila v širší české filmové distribuci, některé z nich budou uvedeny vůbec poprvé. Filmová přehlídka se koná od středy 29. listopadu do soboty 2. prosince.
 
Dlabačofest, první ročník filmové přehlídky pořádané pražským kinem Dlabačov, bude příležitostí zažít na velkém filmovém plátně mezinárodní výběr filmů, které spojuje jeden společný prvek. „Ze snímků, které obletěly svět, získaly řadu ocenění na filmových festivalech a skončili v nominaci na Oscara, jsme vybrali ty, podle našeho názoru, nejzajímavější. Náš výběr představuje široké žánrové spektrum filmů, které zaujalo americkou filmovou akademii,“ přibližuje festivalový program Kristina Charvátová z pořádajícího kina Dlabačov.
Oscarem se účastníci přehlídky pochlubit nemohou, ale byla by škoda podceňovat filmy, které skončily jen u nominací.
Dramaturgicky přehlídku Dlabačofest zaštiťuje známý český filmový kritik Kamil Fila, který všechny snímky osobně uvede a povede s diváky po jednotlivých projekcích diskuse. Festival grantem podpořila Městská část Prahy 6, která kino Dlabačov, jako jediné kino na Praze 6 dlouhodobě podporuje granty.
Dlabačofest bude slavnostně zakončen koncertem Mária Biháriho a doplněn projekcí dokumentárního filmu Kniha rekordů Šutky.
 
PROGRAM FESTIVALU
29/11/2017
18:00 Ježíš z Montrealu
Jesus de Montreal (Kanada, r. Denys Arcande)
Všechno se modernizuje, tudíž musí i církev. Je najata mladá a progresivní skupinka herců, kteří se pokusí založit novou interpretaci Nového zákona na jeho doslovnosti. Slovo od slova se posunují po lince přísného literárního významu, rezignují na symboly a metaforu. Z mírumilovného a tolerantního učení se stává radikální a podvratná ideologie, kterou sice přijmou diváci s nadšením, která ale nutí představitele katolické církve, aby si v mešním kalichu rozpustili aspirin na bolení hlavy.
20:30 Špičák
Dogtooth (Řecko, r. Yorgos Lanthimos)
V domě obehnaném vysokou zdí bydlí podivná rodina: otec, matka, dvě dcery a syn. Jen otec může opustit dům, aby mohl vést nedalekou továrnu. Všechny tři děti procházejí zvláštní formou vzdělávání a jsou permanentně udržovány v panickém strachu z okolního prostředí. Jediným cizím návštěvníkem domu je Christina, zaměstnankyně továrny, která pravidelně přijíždí uspokojovat synovy sexuální potřeby. Co se stane, je-li přísně střežený režim domácnosti náhle narušen? Ve fascinujícím obraze lidské touhy ovládat druhé sleduje režisér podivnou mytologii jedné rodiny.

30/11/2017
18:00 Býčí šíje
Bullhead (Belgie, r. Michael Roskam)
Temný kriminální thriller je zasazen do prostředí belgické „hormonální mafie“, skupiny lidí obchodující s hormonálními injekcemi určenými na podporu růstu skotu. Namakaný třicátník Jacky, pomáhající svému strýci na dobytčí farmě, dostává lákavou nabídku podílet se na tomto výnosném nelegálním obchodu. Jeho partnerem se má stát nedůvěryhodný vlámský obchodník se skotem, který stojí za právě spáchanou vraždou federálního policisty. Vedle podmanivé kamery je síla ponurého snímku založena na výjimečném „fyzickém“ herectví Matthiase Schoenaertse.
20:30 Chybějící obraz
Missing Picture (Kambodža, r. Rithy Panh)
Vrací se do let vlády Rudých Khmerů dokumentárním filmem, v němž na podkladě vlastní knihy The Elimination (Vyhlazení) bez emocí a pomocí animace evokuje děsivé prožitky vlastní rodiny za vlády Pol Potova režimu.
1/12/2017
18:00 Leviatan
(Rusko, r. Andrej Zvjagincev)
Kolia žije v malém městě blízko Barentsova moře na severu Ruska. Hned vedle domu, kde žije se svou mladou ženou Lilya a synem z prvního manželství, má vlastní autoopravnu. Avšak starosta blízkého města, Vadim Shelevyat, ho chce o dům, pozemek i práci připravit. Kolia se nenechá koupit, je neústupný a odmítá se vzdát.
20:30 120 BPM
(Francie, r. Robin Campillo)
Raná devadesátá léta minulého století. AIDS si už deset let vybírá kruté oběti na životech, přesto aktivisté z pařížské pobočky hnutí ACT UP bojují s nezájmem veřejnosti, otupělostí vlád a machinacemi farmaceutických firem. Nováček Nathan se seznamuje s radikálem hnutí Seanem, jehož politický boj je zároveň bojem o život. Sean je HIV pozitivní a jeho čas se krátí...
2/12/2017
17:00 projekce filmu: Kniha rekordů Šutky
Knjiga rekorda Šutke (Srbsko a Černá Hora, Česko, Slovensko, r. Aleksandar Manić)
Kusturicovsky laděné příběhy a hudba z Cabiriiných nocí Federica Felliniho se slévají v energií nabitý zážitek připomínající jízdu na kolotoči. Šutka je největší romská osada na Balkáně. Alespoň podle slov tamějšího rybáře, který je hlavním protagonistou dokumentu natočeného v koprodukci s Českou televizí, a především průvodcem po šutských uličkách, kde v každé z nich najdeme minimálně jednoho místního, ne–li dokonce světového šampióna, lhostejno v čem. Důležité je, že ve svou výjimečnost věří a že je lidé uznávají.

20:00 koncert: Mário Bihári
V 7 letech začal hrál na klavír, v deseti na akordeon. V roce 1998 maturoval s vyznamenáním na konzervatoři Jana Deyla a dva roky poté ji dokončil. V roce 1998 se stal členem hudební skupiny Koa, která doprovázela autorskou a interpretační dvojici Zuzana Navarová – Iván Gutiérrez). Vznikla alba Skleněná vrba (1999) a koncertní Zelené album (2000). Po odchodu Ivána Gutiérreze začíná Mário Bihári také zpívat a skládat vlastní písně. Na albech Barvy všecky (2001) a Jako Šántidéví (2003) zabírají přibližně čtvrtinu rozsahu. Po smrti Zuzany Navarové v prosinci 2004 se Mário Bihári stal hlavním autorem skupiny Koa. Po ukončení činnosti skupiny Koa, vystupuje se skupinou Bejlí a byl kapelníkem skupiny Mário Bihári Trio (Bihári, Tokhi, Petr Tichý). Nyní hraje buď sólově, nebo s novou skupinou Bachtale Apsa (Mário Bihári, Adam Pospíšil, Petr Horvát, Standa Vít).
Kde?
Přímo za hotelem Orea Pyramida, ulice Bělohorská 24. Dostupné tramvají č. 22, 23, 25 a 97/ Bus 143 a 194 (zastávka Malovanka) nebo autobusem 149 (zastávka Pod Královkou).
Břevnovské Kino Dlabačov bylo po třináctileté rekonstrukci nově otevřeno v roce 2015. V poslední době jsou klasická kina stále populárnější, protože přinášejí lákavou protiváhu jednotvárné kultuře multiplexů. Dlabačov tak navázal na svá nejslavnější léta.
 

 
odkaz na událost
https://www.facebook.com/events/1591110040911703/
 

a na závěrečný koncert

https://www.facebook.com/events/186214565273464/

 
 
 
 
 
 
 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.