Share |

Bestseller Plavec vypráví o Sýrii

Mezinárodní trhák Plavec vychází ve třiceti zemích světa, téměř čtyři měsíce se držel v prestižním žebříčku nejprodávanějších knih týdeníku Der Spiegel a práva na filmovou adaptaci koupila americká produkční společnost.
Autora při psaní inspirovaly jeho vlastní zážitky a zkušenosti ze života v Sýrii či USA, mnohaleté zkušenosti z Evropského parlamentu v Bruselu a vzpomínky na otcovu práci pro NATO. 
Do zítřejší půlnoci je titul jako e-kniha v předprodeji na Palmknihách. V tištěné podobě vychází ve čtvrtek 5. března.
-
Slovo nakladatele

Hranice mezi státy mizí stejně jako hranice mezi přítelem a nepřítelem, pravdou a lží, minulostí a přítomností.
Začátek osmdesátých let, Damašek. Bezejmenný americký špion opouští své dvouměsíční dítě a nechává je nejistému osudu. Celý život ho pak tíží vina a vydává se kamkoliv, kde mu nebezpečí a stres umožní zapomenout — do Libanonu, Afghánistánu či do Iráku.
O třicet let později se Klaře Walldéenové, mladé švédské zaměstnankyni Evropského parlamentu, nečekaně ozve její bývalý přítel Mahmúd Šammúš a naléhavě ji požádá o schůzku. Sdělí jí, že se do- stal na stopu citlivých informací o amerických tajných operacích. Mahmúd a Klara se stanou terčem agentů CIA, kteří mají za každou cenu zabránit zveřejnění informací a zamezit tak mezinárodnímu skandálu.
V Bruselu mezitím oportunistickému švédskému lobbistovi Georgi Lööwovi přidělí děsivého klienta a temný úkol...
Více informací o autorovi a knize
Mezinárodní trhák Plavec vychází ve třiceti zemích světa, téměř čtyři měsíce se držel v prestižním žebříčku nejprodávanějších knih týdeníku Der Spiegel a práva na filmovou adaptaci koupila ame- rická produkční společnost. Autora při psaní inspirovaly jeho vlastní zážitky a zkušenosti ze života v Sýrii či USA, mnohaleté zkušenosti z Evropského parlamentu v Bruselu a vzpomínky na otcovu práci pro NATO. Úspěšný thriller Joakima Zandera Plavec vychází v češtině 5. března.
Švédský spisovatel pracoval deset let jako právník pro Evropskou unii a při psaní své první knihy
využil jak znalosti zemí, v nichž prožil delší či kratší část života, tak dobré pozorovací schopnosti. „Rozhodně jsem do svých postav promítl něco z lidí, které znám nebo které jsem potkal v práci a ve
škole. Neustále si v hlavě dělám poznámky o tom, jak se lidé chovají nebo mluví, jaké oblečení nosí, co pijí. A většina mých postav má v sobě taky něco ze mě,“ přiznává Zander.
Vina — smíření — pomsta
Klara vyrostla na odlehlém švédském ostrově bez rodičů. Jako dospělá náhodou odhalí tajemství — tajemství, pro jehož zachování budou muset někteří lidé zemřít. Na opačném konci světa se před svou minulostí skrývá stárnoucí špion. Býval nejlepším agentem v poli. Dnes žije jen plaváním. Když se ponoří do vody, může se ukrýt před rozhodnutími, která učinil a kterých dodnes lituje.
Těsně před Vánoci se Klara stává štvancem a její cesta za svobodou vede napříč Evropou. Zachránit ji může jedině Plavec. Čas se ale krátí...
Nad ženskou protagonistkou, která v knize posouvá děj, Zander dlouho neváhal. Prostředí, v němž se Klara pohybuje, zná dobře ze svých zkušeností. „Ale Klara nejsem já. Je typickou asistentkou či spolupracovnicí v advokátní kanceláři — připadalo mi to takto uvěřitelnější, přirozenější. Ženy mají v Bruselu taková zaměstnání. Navíc už mě nebaví číst pořád dokola o chlapech. Další debutant-muž, který píše o svém alter egu... to prostě znělo hrozně nudně,“ uvedl Zander, který už od začátku vě- děl, že hlavní hrdinkou jeho románu bude žena. Další výraznou a trochu záhadnou postavou je Pla- vec. Na hrdinovi, kterého do příběhu zapojil až během psaní, se autorovi pracovalo nejlépe. „První kapitolu s postavou Plavce jsem napsal jedním tahem. Ale neměl jsem tušení, kdo to je..."

-

O autorovi

Joakim Zander (nar. 1975) pochází ze Stockholmu, vyrůstal v malém městečku Söderköping, ale také v Sýrii a Izraeli, střední školu absolvoval v USA. Po ukončení vo- jenské služby ve švédském námořnictvu vystudoval prá- va na univerzitě v Uppsale a doktorát získal na univerzitě v Maastrichtu. Jeho disertační práci The Application of the Precautionary Principle in Practice (Aplikace zásad obezřetnosti v praxi, 2010) vydalo nakladatelství Cam- bridge University Press a Zander za ni získal cenu Rabo- bank. Pracoval v Evropském parlamentu a Evropské ko- misi v Bruselu. Nyní žije se svou ženou a dětmi v Lundu ve Švédsku. Plavec je jeho první román. Kniha se stala mezinárodním bestsellerem, v Německu se v prestižním žebříčku nejprodávanějších titulů týdeníku Der Spiegel udržela patnáct týdnů. Práva na vydání se prodala do třiceti zemí a filmová práva koupila americká produkční společnost. 

 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.