Share |

22 TOP seznamů nejlepších desek a písniček 2014

Nejlepší desky roku 2014. Nejlepší písničky roku 2014.

Nejlepší desky roku 2014. Nejlepší písničky roku 2014.
Hudební časopisy a weby každý rok dávají dohromady přehledy toho nejlepšího, co za ten rok vzniklo. A některé z těch seznamů jsou fakt dobré. Které jsou nejlepší, kdo to umí a kdo člověka inspiruje k nalezení zajímavé muziky? Tady je několik tipů:
 
THE QUIETUS
Inteligentní a do hloubky jdoucí hudební web. Jeho 100 nejlepších alb roku 2014 najdete tady. U všeho jsou ukázky a odkazy. Ve čtenářské diskusi objevíte další tipy.
Vítěz: Gazelle Twin, stream+bandcamp zde.
PITCHFORK
Pitchfork miluje obskurity. Píše děsně dlouhé recenze. Mají z něj srandu, ale pořád je relevantní. 
TOP muziku uplynulého roku shrnuje jednak tento přehled 100 nej tracků, jednak tenhle seznam 50 nej alb.
Vítězové: Alba: Run the Jewels, stream tady. Tracky: Future Islands - stream zde. Bonus: Nejvyšší skóre v recenzním hodnocení má D'Angelo, plný seznam zde.
NOISEY
Moderní hudební věci od Vicu. Hip hop, EDM, rock i další žánry. Ambiciózní a pyšný web. Přinesl 25 nej písniček a 25 nej alb.
Vítězové: Písničky -  I Love Makkonen, stream zde. Alba - Rich Gang, ukázka zde.
PASTE
Padesátka nejlepších alb podle několika desítek přispěvatelů magazínu paste je k nalezení tady. Pod článkem se čtenáři dohadují o dalších.
Vítěz: War on Drugs, ukázka tady.
PRETTY MUCH AMAZING
U nás méně známý web, ale vůbec ne špatný. Nebojí se popu. Seznam 60 nej alb roku 2014 přináší zde.
Vítěz: Beyoncé. Ukázka teda tady.
Q
Konzervativní hudební měsíčník stále sází na propagaci své tištěné verze. Přehled nejlepší hudby 2014 pojal jako tradičních 50 alb ve formě iritující slideshow.
Vítěz: War on Drugs, ukázka tady.
NME
Časopis NME (New Musical Express) existuje už desítky let a jeho web stále bují. Tady je komentovaný seznam 50 nejlepších alb roku 2014.
Vítěz: St Vincent, ukázka zde.
COMPLEX
Méně znáný web přináší komentovaný přehled 50 top alb 2014. Zajímavé čtení.
Vítěz: Run the Jewels, stream tady.
TIME OUT
Britský volnočasový časopis přinesl seznam 30 nejlepších alb roku 2014 tady.
Vítězka: La Roux, ukázka zde.
UNCUT
Uncut je britský magazín pro "dospělou" hudbu zaměřující se na 70.-90. léta, čtou ho lidi nad 30. V seznamu The Best Albums Of 2014 – The Uncut Top 75 proto figurují Plantové, Cohenové a jim podobní, ale je tu třeba i Caribou. Najdete ho ZDE.
Vítěz: War on Drugs, ukázka tady.
ROLLING STONE
Z hudebního časopisu se stal magazínem o životním stylu, ale hudbu samozřejmě stále sleduje. Seznam 50 nejlepších alb podle redakce je zde.
Vítěz: U2, ukázka ve vašich itunes nebo zde.
SPIN
Spin už vychází desítky let. I on přináší seznam 50 nejlepších desek 2014, přečtěte si ho tu.
Vítěz: War on Drugs, ukázka tady.
THE GUARDIAN
Britský levicový deník. Tradičně se hodně věnuje hudbě, uvádí seznamy nej alb podle redaktorů i podle hlasu lidu, totiž čtenářů. Plus seznam 25 nej písniček podle redakce.
Vítězové: Redakce: Album od St Vincent, ukázka zde. Tracky: Future Islands - stream zde
Čtenáři: Half Man Half Biscuit - youtube zde.
 
METACRITIC
Metacritic není přímo hudební web. Sbírá ale údaje o recenzích alb (i filmů a her). Jeho seznam nejlépe hodnocených alb je zajímavý.
Vítěz: Machine Head, ukázka zde - stream celého alba.
 
RESUMÉ: Na prvních místech se nejvíce vyskytují u nás prakticky neznámá jména: The War on Drugs s obalem a la laciný instagram, Future Islands a hopperská superskupina Run the Jewels.
 
PS: Samozřejmě podobných seznamů je daleko víc a pohled na uplynulý rok někdy víc do hloubky zprostředkují třeba bloggeři zaměřující se na nějakou hudební oblast a nebo prostě žánrové weby (20 nej metalových alb podle Loudwire nebo top elektronická alba podle NPR a taky žebříček od webu Resident Advisor, který se zaměřuje na EDM... atakdále atakdále). Jako start a inspirace ale náš seznam snad poslouží:)


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.